Har du någon fråga eller söker du info om gitarrer, gitarrister eller gitarrprylar?
Besök Playbacks Forum!

Öppna forumet i ny sida...

vad gör en bra gitarrist

 

Vissa gitarrister är helt enkelt bättre än andra, så är det bara. Men, det är i regel inte samma gitarrister som är bäst alltid. Om du frågar olika personer denna fråga, kommer du få en mängd olika förslag på namn som de bästa gitarristerna. Men, och detta är det viktiga och intressanta, du kommer att få ett eller ett par namn som förslag på bra gitarrister som alla har med i sin lista med svar. Varför detta då? Jo, för det finns en del generella gemensamma egenskaper som utmärker en bra gitarrist nämligen. Vilka är då dessa generella gemensamma egenskaper?

Det kan kanske vara några av följande egenskaper:

"Keep it simple"

Att man spelar enkelt, speciellt när man kompar. Även ett enkelt spel, spelat på rätt sätt, kan göra underverk i låtarna.

"Less is more"

Spelar sparsmakat. Använder t.ex. inte alltid snabba & avancerade skalor. Visst kan man ibland "blixtra till" på gitarren för att smycka ut ett komp eller ett solo, men bara ibland - annars blir det ju ingen utsmyckning.. Givetvis finns det låtar & musikstilar som kräver mycket energi i spelsättet, men även här går det att variera energin i gitarrspelet.

Spela med känsla & inlevelse

Spelar hellre några få bra toner, än flera sämre - speciellt då man inte riktigt vet vad som skall spelas för stunden.

Anpassar sig efter sina medmusiker i bandet

Lyssnar på musikerna omkring sig i bandet, vad spelar dom, finns det plats i låten för egna gitarrprylar just nu - utan att den förstöra den totala känslan av låten? Man spelar oftast  i ett band, och då handlar det ju trots allt om samspel.

Testa alla alternativ, var inte rädd för att improvisera

En del säger "spela så", och andra säger "spela inte så". Hur ska man spela då egentligen? Tja, spela precis hur som helst blir svaret. Låt ingen annan avgöra hur du skall spela, vilka skalor du ska använda, vilka ackord du skall ta o.s.v. På ett sätt kan man faktiskt säga att spela så avvikande & konstigt du bara kan - så utvecklas du hela tiden som gitarrist.

Målet är ju inte att låta som andra gitarrister, snarare kanske att bli en ny unik gitarrist. Dessutom, inte minst, så ska det vara roligt att lira gitarr - det är nog det allra främsta målet...

     
  Start    |    Riff & Licks    |    Skalor    |    Ackord    |    Övrigt    |    Forum    |    Om Playback Copyright (c) 2005 Playback.nu. Kontakta oss