Har du någon fråga eller söker du info om gitarrer, gitarrister eller gitarrprylar?
Besök Playbacks Forum!

Öppna forumet i ny sida...

Skalor - sologitarristens verktyg i lådan

 

Bra att veta om skalor

Som gitarrist, speciellt sologitarrist, så är skalorna bland det viktigaste. Skalor är olika sekvenser av toner, i en och samma tonart samt döpta med olika namn. Dessutom är det så att en skala, är en del av en sekvens av skalor då t.ex. 4-5 st skalor kan bilda en komplett skala i en viss tonart. En av dessa skala startar alltid i grundtonarten, och skalorna både innan och efter denna grundskala kallas för "boxar", dessa boxar startar däremot inte på grundtonen, men alla toner i respektive skala ingår i grundtonarten och leder till eller från grundskalan. Krångligt eller? Var bara lugn, det tyckte jag också en dag när jag började plugga skalor så du är i gott sällskap. Faktum är att skalorna påminner om vårt språk, våra ord & meningar, för när du väl lärt dig en skala av flera, så återkommer den i andra sekvenser med skalor, som en "box" som jag nämnde innan. Så för varje skala du pluggat in, så lär du dig nästa sekvens ännu fortare, ungefär som att lära sig enstaka ord för att bilda nya meningar i ett främmande språk. Ju fler skalor du kan, ju större bredd som sologitarrist kommer du att ha, d.v.s. ju större frihet kommer du känna att du har när du improviserar.

Tips från coachen

När man spelar skalor (lirar solo eller "solar") så är det inte hur fort man spelar dom som gäller alltid. I bland kan 2-3 toner ur en skala med t.ex. 12 toner totalt, som spelas långsamt med fin känsla - låta mycket bättre för de som lyssnar än om man "bränner av" alla 12 toner under samma tid utan känsla. Tänk på att alla som lyssnar inte spelar gitarr, och har därför inte samma krav som du själv har på snabba hårdrockssolon jämt. Ibland kan man dessutom använda en skala som en övergång mellan två ackord.

Tabulaturer - skalor i receptform

Tabulatur är diagram med skalor, typ recept på hur man "kokar ihop" sköna gitarrsolon. Dessa diagram visar vilka toner samt i vilken ordning de skall/kan spelas för olika tonarter. Dessutom så visar de hur tonerna skall spelas, vilka tekniker som skall/kan användas, som t.ex. vibrato, sliding, hammer off m.m. Om du inte känner igen orden "tabulatur", tabbar eller "tabs", rekommenderar jag dig verkligen att läsa min beskrivning av vad tabulatur är och hur man tolkar det lite speciella språket:

Skalor - som tabulaturer

     
  Start    |    Riff & Licks    |    Skalor    |    Ackord    |    Övrigt    |    Forum    |    Om Playback Copyright (c) 2005 Playback.nu. Kontakta oss