Har du någon fråga eller söker du info om gitarrer, gitarrister eller gitarrprylar?
Besök Playbacks Forum!

Öppna forumet i ny sida...

Multieffektsburkar vs stärkaren

 

VS

I dag finns det ett ganska stort utbud av multieffektsburkar för gitarrister att välja mellan, som t.ex. en av de mest kända från företaget Line6 - POD som jag själv använder mycket. Vad är en multieffektburk egentligen? När ska man använda multieffektburken framför gitarrförstärkaren och tvärt om? Det ska vi försöka ta reda på nu.

Multieffektsburkar

En multieffektsburk, eller snarare multieffektsenhet som det heter, är i detta fall en gitarrprocessor. Den innehåller färdiga gitarrljud som påminner om olika legendariska förstärkare, samt även helt nya ljud. Dom innehåller oftast även ljudeffekter så som eko (delay), reverb, olika typer av overdrive (dist, fuzz), flanger, phaser, tremolo, kompressor och gate. kort sagt, så har man packat ihop alla externa effektpedaler, förstärkaren och den stora högtalarlådan i en mindre hanterbar burk - och fått en multieffektsburk för gitarren. Jag är säker på att du känner till allt detta redan, så vi går vidare...

Förstärkaren

Består av en "preamp", själva förstärkaren som genererar ljudet, samt en eller flera högtalarelement i låda, antingen inbyggd eller externa lådor. Detta känner du också till redan, det är jag helt säker på...

Vilken är bäst att använda?

Båda! Japp, det är svaret, i fall du trodde något annat. Dessa två av gitarristen "näst bästa vänner" (för gitarren är ju alltid den allra bästa) har sina olika användningsområden, som man har behov av.

Multieffektsburkens användningsområde

Används främst för att öva och komponera på, speciellt om du bor i lägenhet där den är den perfekt för att ha snälla grannar. Man kan med gott resultat använda multieffektsburken även vid inspelning i studiomiljö. Det har jag gjort under 15 års tid. Man kan t.o.m. använda multieffektsburken under konserter på scenen, men - gitarrljudet blir aldrig riktigt lika bra som en riktig förstärkare. I dagens multieffektsburkar så finns dock en mycket bra funktion som inte fanns tidigare, högtalarsimulatorn. Denna simulator går oftast att slå av och på, och det är viktigt att kunna slå av den då man vill köra sin gitarr genom en multieffektsburk på scenen då man ju använder riktiga högtalarelement i slutet av ljudkedjan. Kan man inte slå av högtalarsimulatorn, är det risk att gitarrljudet låter ganska klent och dåligt.

När man använder multieffektsburken i studion däremot, skall högtalarsimulatorn alltid vara påslagen, för då har man ju ingen högtalare i slutet av sladden, då den ju går direkt till mixerbordet. Då fyller denna högtalarsimulatorn absolut sin funktion och ger "nästan" just det förstärkarljud man önskar använda på en viss låt.

Förstärkarens användningsområde

Förstärkaren kan användas överallt, speciellt på scenen som den är byggd för. I studion där den också används, så "mickar" man upp förstärkaren, med en anpassad mikrofon som t.ex. modellen Shure SM 57 framför högtalaren i en av flera speciella vinklar. Hur man ska placera micken framför en högtalare, finns det mängder av synpunkter på, alla har sin gene förstås.

Om du använder förstärkaren hemma i lägenheten, har du kanske inga snälla grannar kvar dock...men du har förmodligen ett grymt bra gitarrljud på dina låtar du redan spelat in :-)

     
  Start    |    Riff & Licks    |    Skalor    |    Ackord    |    Övrigt    |    Forum    |    Om Playback Copyright (c) 2005 Playback.nu. Kontakta oss