Har du någon fråga eller söker du info om gitarrer, gitarrister eller gitarrprylar?
Besök Playbacks Forum!

Öppna forumet i ny sida...

Anslag & Plektrum

 

Gitarrens delar
Gitarrens olika stämningar
Grepphandens position
Anslag & Plektrum

Olika anslag med plockhanden - "stroke" på gitarrspråk

Högerhanden (om man är en högerhänt gitarrist, vilket är vanligast) används att spela både ackompanjemang och melodispel. I min bransch, rockbranschen alltså, säger man inte direkt orden "ackompanjemang & melodispel" för då tror alla att man spelar i Frälsningsarmén (inget fel med Frälsis i sig) men dom rockar inte så fett, så därför kör vi vidare med orden "komp & solo".

En sak till, som jag anser vara det allra viktigaste, det är att spela avslappnat med högerhanden. Den dagen, om du inte redan nått denna dag, som du lär dig att spela med avslappnad hand - kommer du att kunna spela så mycket bättre, snabbare & dessutom spela längre tid än du brukar utan att bli trött.

Se exempel på film

Plektrum

Plektrum kallas den plastbit som man håller i sin hand när man slår an strängarna. Vem som kom på att man kan använda plektrum är för mig okänt, men jag misstänker att plektrumet kom till som en extra nagel - för att helt enkelt skona sina egna naglar som faktiskt slits ganska mycket annars. Det finns en otroligt stor variation på hur plektrum kan se ut, allt från runda, trekantiga, ovala, som hajfenor, gjorda i plast, stål, elfenben och med färgsättning från en färg till rena motivlackeringarna på. Inte nog med det, så finns dom i olika tjocklekar också. Det tunnaste plektrumet, ofta s.k. Sharkfen's (hajfenemodellen) används av kompgitarrister som spelar på stålsträngad akustisk gitarr. Det tjockaste plektrumet används oftast av gitarrister som spelar hårdare typ av rock, och även av basister.

Man kan spela alla toner genom att slå an varje sträng uppifrån och nedåt med plektrumet i och för sig när man kompar, men det är inte att rekommendera i längden , speciellt inte om man spelar solon på elgitarr. Då måste man slå an strängarna i båda riktningarna med plektrumet, d.v.s. uppifrån och ner och sedan nerifrån och upp, som i detta fall ger två anslag. Om man inte lär sig denna teknik med att slå an dubbelt med plektrumet, kommer man inte att kunna spela snabba solon, övergångar eller snabba metallkomp.

Se exempel på film

Dämpat komp med plektrum

Riktig rock kompas med dämpat komp och plektrum. Du känner igen det välkända "komptugget" när du hör det, då gitarristen spelar detta komp genom att låta en mindre del av handflatan & en större del av underdelen av handen, ligga mot strängarna och dämpa strängarnas klanger. Detta samtidigt som gitarristen slår an strängarna med plektrumet med samma hand.

På bilden till vänster, så ser du att handen vilar mot strängarna mellan stallet och stallmikrofonen, vilket skapar det dämpade kompljudet. Det viktigaste är att handen som dämpar är placerad till vänster om stallet, annars fungerar inte denna teknik.

Se exempel på film

Solo med plektrum

När man "lirar sologura", spelar ett solo på elgitarr alltså, så är det viktigt att man kan hantera plektrumet på rätt sätt. Man måste först av all använda tekniken med att slå an dubbelt med plektrumet. Det gäller inte alltid, för ibland spelar man bitvis toner i kombination med Hammer On's och Pull Off's och då är det grepphanden som sköter anslaget. Man måste även spela avslappnat. Själva plektrumet bör vara av den tjockare modellen, och plektrumet skall även hållas så att den spetsigare delen är vinklad mot strängarna.

Se exempel på film

Solo med plektrum & övertoner

När man spelar ett elgitarrssolo så kan man även skapa övertoner på alla de toner man önskar som man slår an med plektrumet. Dessa övertoner kryddar verkligen ljudet, övertonerna ger det där lilla extra genom sin sköna vinande karaktär. Jag spelar ofta med övertoner både när jag lirar solo men även komp, när det står rock på menyn alltså.

Så här gör du för att skapa en överton:

Slå an en sträng som vanligt med plektrum,
i detta fall 4:e strängen på bilden.
Precis efter att du slagit an strängen, lägger du
tummens sida mot strängen under en mycket kort
stund. Du snuddar egentligen bara vid strängen
med tummen - för att sedan ta bort den från
strängen.

Se exempel på film

Som en ytterliggare krydda på en överton, kan du använda svajarmen för att t.ex. "dyka ner" från den ton du just tagit, till nästa ton som du kanske redan vet är i en lägre tonart. Detta ger en mycket skön karaktär i ljudbilden.

Tapping - plockspel med båda händerna

Det finns en till variant av anslag, som kallas för "tapping", eller att "tappa". Denna teknik, som var mycket vanlig under 80-talet främst, ger känslan av någon spelar legatoklanger på en orgel i storkyrkan, fast det sker på en elgitarr. I dag kan denna teknik uppfattas som gammalmodig, men rätt använd, i rätt mängd & på rätt plats så ger den en mycket cool effekt. Att "tappa" innebär att man slår an alla toner med båda händernas fingertoppar, utan plektrumet alltså. Oftast slår man an 2-4 toner i själva ackordet som tonarten går i för stunden. Jag själv brukar använda långfingret på högerhanden för att "tappa" och kan därför hålla i plektrumet utan att använda det. På detta sätt kan jag snabbt växla mellan att "tappa" och att spela med plektrum. Jag vet att det finns andra gitarrister som t.ex. sätter plektrumet mellan tänderna så länge, eller t.o.m. klämmer fast plektrumet mellan tummen & långfingret - och sedan tappar" med pekfingret. Valet är ditt, så prova dig fram angående vilket som passar dig bäst.

Se exempel på film

Fingerspel - klassiskt plockspel

Fingerspel används oftast för att kompa. Det finns flera olika typer av fingerspel, där speciellt en typ är mycket vackert, och som du garanterat hört i låten Cavatina som är en del av musiken i filmen "Dear Hunter". Detta fingerspel, bygger på att man börjar spela på den 1:a ljusa E-strängen, följt av 2:a, 3:e strängen, och så repeterar man detta mönster. Man spelar även bastonen i samma anslag som den 1:a ljusa E-strängen, på varje första takt.

Se exempel på film

Ringaracka - med eller utan plektrum

En annan typ av anslag som ofta används vid komp, är det s.k. "ringaracka-spelet". Namnet kommer förmodligen från anslagsrytmen som detta spel ger, "ring-a-ra-cka", d.v.s. 4-takt. Detta anslag används mycket ofta inom popmusiken på stålsträngad akustisk gitarr, och kan spelas både med eller utan plektrum.

Slangklämma i stället för plektrum

Om du vill testa något nytt, kan du ju alltid byta ut plektrumet mot en vanlig slangklämma. Sätt själva ringen runt tummen och kör. Jag skojar faktiskt inte! Jag har sett en gitarrist göra detta på riktigt och han heter Matthias "IA" Eklund - en svensk gitarrist i absolut världsklass enligt mig. Han är faktiskt en inspirationskälla för mig kan jag passa på och nämna...

     
  Start    |    Riff & Licks    |    Skalor    |    Ackord    |    Övrigt    |    Forum    |    Om Playback Copyright (c) 2005 Playback.nu. Kontakta oss