Har du någon fråga eller söker du info om gitarrer, gitarrister eller gitarrprylar?
Besök Playbacks Forum!

Öppna forumet i ny sida...

Grepphandens position

 

Gitarrens delar
Gitarrens olika stämningar
Grepphandens position
Anslag & Plektrum

 

Bakgrund

Man kan spela på själva gitarren på olika sätt. Jag tänker nu på hur man håller t.ex. grepphanden som tar ackorden och enskilda toner gitarrens hals. Alla har inte gått och tagit gitarrlektioner av någon som "kanske" lär ut rätt teknik, om det nu egentligen finns någon teknik som är mer rätt än någon annan. Det finns dock generella tekniker, hur man t.ex. skall hålla i halsen, om man sedan tycker att dessa generella tekniker är bra eller inte, ja det är upp till alla gitarrister att välja själva tror jag. Själv följer jag inga generella tekniker alls, och det beror endast på att jag lärt mig själv spela gitarr från grunden. Då blev det den teknik som passade mig bäst, och nu behärskar jag den tekniken.

En sak till, som jag anser vara det allra viktigaste, det är att spela avslappnat med högerhanden. Den dagen, om du inte redan nått denna dag, som du lär dig att spela med avslappnad hand - kommer du att kunna spela så mycket bättre, snabbare & dessutom spela längre tid än du brukar utan att bli trött.

Så här bör man hålla grepphanden enligt den generella tekniken. Tummen ska peka rakt upp på baksidan av halsen, och fingrarna ska helst vara så parallella med banden som möjligt. Så här håller jag grepphanden. Min tumme pekar "åt pipan" skulle man kunna säga om man ska följa reglerna. Jag vet att det finns många andra gitarrister som kör med samma stil , typiskt för rockgitarrister antar jag.

Fingrarnas position

Alla fingrar på grepphanden ska normalt sätt användas när man spelar, detta för att spela optimalt, inte minst när man spelar komp med ackord. Även när man spelar sologitarr så bör man utnyttja alla fingrar, för att kunna spela mer dynamiskt och mer avslappnat. Personligen så började spela med endast 3 av 4 fingrar de första åren, för att sedan upptäcka att det inte fungerade längre en dag. Den dagen tvingade jag mig själv att lära om, genom att träna upp det 4:e fingret, lillfingret - och det var inte roligt alls. Nu jobbar jag på att få ordning på lillfingret på högerhanden, för när jag spelar så hänger detta mesiga lillfinger rakt ut som en "blindtarm", och det känns ju inte så "rockigt" typ.

Så gör dig själv en tjänst, och lär dig använda alla fingrar från början om du inte redan har gjort det förstås, även om det nu tycks gå att lära om i efterhand...

     
  Start    |    Riff & Licks    |    Skalor    |    Ackord    |    Övrigt    |    Forum    |    Om Playback Copyright (c) 2005 Playback.nu. Kontakta oss