Har du någon fråga eller söker du info om gitarrer, gitarrister eller gitarrprylar?
Besök Playbacks Forum!

Öppna forumet i ny sida...

artiklar

 

 


 

Maria's gitarrstory
POD XT Pro
POD Modell Pack
Guitar Rig VST Plugin
Gitarrlektion Fingerstyle

Är du en duktig gitarrist, studiotekniker eller liknande och vill skriva en artikel som syns här om hur man spelar, mickar upp, renoverar eller gör något annat
kul med gitarren, hör av dig .

 

 

Gitarrlektion - Fingerstyle

Av Anders Mälarstig

Välkommen till den grundläggande lektionen i Fingerstyle Gitarr.

Det här sättet att spela gitarr går ut på att spela både en melodi, en basgång och komp på samma gång. Därför kallar man fingerstyle också för bom-chick stil och man syftar då på hur bassträngarna på gitarren spelas. Ursprunget till fingerstyle gitarr ligger i den amerikanska södern och utvecklades under sekelskiftet, men fick sitt genombrott runt 1920-30. Stilen spelas mycket i blues, ragtime och country. En välkänd gitarrist som behärskade tekniken var Robert Johnson. Man kan även höra en del av stilen hos Eric Clapton.

Dessa ackordpositioner används i övningarna. Försök undvika barré för F ackordet. G-basen i C ackordet kan antingen tas med lillfingret eller genom att alternera G och C bas med ringfingret.

Övning 1

Övningen inleds genom att spela G dvs. tredje bandet på E strängen och öppen D sträng i ett bestämt tempo. Använd enbart tummen för att spela detta.


Lyssna på exempel

Övning 2

Vi fortsätter genom att spela en G-dur skala över den här enkla basgången. Tänk varje baston som en fjärdedel och skaltonerna som halvnoter. Om du når, så försök att klämma tummen runt halsen med vänsterhanden för att ta G på tredje bandet. Den vanan lönar sig om du går vidare och utvecklar ditt fingerstyle spel. Öva tills det sitter.

Meloditonerna (skaltonerna) kan du spela med pekfinger bara, med pekfinger och långfinger eller med alla fingrar så att ett finger ”bevakar” varje sträng. Normalt så brukar man undvika att spela med lillfingret.

Lyssna på exempel

 Övning 3

Nu spelar vi en G dur skala i fjärdedelar över basgången. Du kan fortsätta genom att spela G dur i åttondelar. Dvs. två skaltoner för varje baston. Öva detta tills det sitter och du kommer att behärska fingerstylespelets absoluta grunder.

Lyssna på exempel

Övning 4

Det här är en liten låt som heter ”Little Bus Goes South”. Öva fritt efter tabulaturen och förenkla de saker som känns för knepiga. Det kan du gå tillbaka till senare när låten sitter. Det är mestadels fjärdedelar och halvnoter som i övningen, men i takt 7 är det en triol.

Lyssna på exempel

Övning 5

Detta är endast ett exempel på hur ”Little Bus Goes South” kan låta när man även använder sig av ”strumming” i låten (när man drar över strängarna). Hoppas det fungerar som inspiration. För mer (och bättre) inspiration rekommenderas Chet Atkins, Robert Johnson, Reverend Gary Davys, Doc Watson, Merle Travis och Blind Blake samt se filmen ”Oh Brother where art thou” av bröderna Cohen.

Lyssna på exempel

     
  Start    |    Riff & Licks    |    Skalor    |    Ackord    |    Övrigt    |    Forum    |    Om Playback Copyright (c) 2005 Playback.nu. Kontakta oss