Har du någon fråga eller söker du info om gitarrer, gitarrister eller gitarrprylar?
Besök Playbacks Forum!

Öppna forumet i ny sida...

artiklar

 

 


 

Maria's gitarrstory
POD XT Pro
POD Modell Pack
Guitar Rig VST Plugin
Gitarrlektion Fingerstyle

Är du en duktig gitarrist, studiotekniker eller liknande och vill skriva en artikel som syns här om hur man spelar, mickar upp, renoverar eller gör något annat
kul med gitarren, hör av dig .

 

 

Guitar Rig - "gitarrmecka" som VST-Plugin

Av Jim Williams

Det kända mjukvaruföretaget Native Instruments har utvecklat en multieffektsenhet, eller gitarrprocessor, som körs som VST-Plugin i t.ex. Cubase och som heter Guitar Rig. För ca 4.500:- kan du köpa denna otroligt fullmatade gitarrstack, och få tillgång till 260 st färdiga klassiska gitarrsound.

Innehållet i Guitar Rig

  • Det finns 20 st olika effekter inbyggda, som kan kopplas in var & en för sig, eller i olika kedjor.

  • Det finns 14 st olika högtalarlådor som du kan välja mellan, för att hitta just det soundet du önskar.

  • Det finns 8 olika mikrofoner att välja mellan, som simulerar upp-mickningen från högtalarlådorna, som också går att rikta in i olika lägen mot själva högtalarelementen.

Är det värt pengarna?

Ja, det kan det faktiskt vara om man tänker på vad man får betala för liknande externa gitarrprocessorer, som ligger både ytterliggare några tusenlappar upp på priset för Guitar Rig. Användargränssnittet i Guitar Rig snyggt & lätt att förstå om man använt gitarrförstärkare och gitarrprocessorer förut. Ljuden är bitvis riktigt bra, både de rena & de distade ljuden, minst lika bra som andra gitarrprocessorer jag testat, enstaka ljud är t.o.m. bättre. Man slipper ju dessutom den externa "gitarrburken" på bordet som samlar damm.

En av de absolut största fördelarna med Guitar Rig är att man aldrig behöver spela om ett gitarrpålägg om man nu skulle råka ha valt fel ljud vid själva inspelningen. Finessen med Guitar Rig är nämligen den att gitarrljudet man hör, processas i realtid, och kan alltså därför bytas ut när som helst. Du kan alltså spela in ett rent gitarrljud, och när som helst byta ut ljudet t.ex. till ett riktigt fett Heavy Metall sound i efterhand, eller tvärt om.

Nackdelar

Den enda nackdelen jag kan komma på, är samma som gäller för alla andra VST-pluggar - att processorkraften förbrukas. Här har den externa gitarrprocessorn en stor fördel då den inte belastar datorns processor alls. En annan nackdel kan eventuellt vara att det kan vara svårt att komma igång för den som inte är van vid hur VST-pluggar, samt inte heller har koll på hur alla olika effekter, högtalare & mickar skall ställas in i Guitar Rig . Vi pratar om riktigt många olika parametrar som man bör ha någon sånär koll på, se på bilden så förstår du vad jag syftar på:

 

Vem som helst kan lätt känna en viss frustration när man möts av alla "burkar" i Guitar Rig som visas i bilderna ovan. Vissa jublar också när dom ser alla burkar förstås...

En sak är i alla fall säker, letar du efter en nu "gitarrburk" och har gott om processorkraft & tid samt tålamod, så kan detta vara något för dig helt klart.

Kolla in Guitar Rig från tillverkaren och lyssna själv på en del av demoljuden...

     
  Start    |    Riff & Licks    |    Skalor    |    Ackord    |    Övrigt    |    Forum    |    Om Playback Copyright (c) 2005 Playback.nu. Kontakta oss