Har du någon fråga eller söker du info om gitarrer, gitarrister eller gitarrprylar?
Besök Playbacks Forum!

Öppna forumet i ny sida...

artiklar

 

 


 

Maria's gitarrstory
POD XT Pro
POD Modell Pack
Guitar Rig VST Plugin
Gitarrlektion Fingerstyle

Är du en duktig gitarrist, studiotekniker eller liknande och vill skriva en artikel som syns här om hur man spelar, mickar upp, renoverar eller gör något annat
kul med gitarren, hör av dig .

 

 

Maria's gitarrstory

Av Jim Williams, 2006-01-24

Av alla de personer som börjar spelar gitarr någon gång i livet, är det inte alla som har orken och drivkraften att fortsätta sitt övande år efter år. Alla "brinner" kanske inte för sitt spelande på samma sätt och det kan man ju inte veta förrän man provat på att spela gitarr. Playback är därför glada att kunna dela med sig av följande intervju med Maria, en 21-årig Stockholmstjej som lirar rockgitarr och som "hittat rätt" angående gitarrspelandet, och Maria hittade vi själva så klart på Playbacks Gitarrforum.

Hej, du spelar ju gitarr, hur länge har du spelat?

Jag har spelat i 3- 4 år.

Vilka typer av gitarrer spelar du, el, akustiskt, nylon, stål etc.?

Jag spelar både och men jag föredrar elgitarr. Min första gitarr var en akustisk, stålsträngad. Den lirade jag på i ett år, lärde mig grunderna, ackord o.s.v., tills jag fick min första elgitarr i födelsedagspresent, en billig "stratakopia". Nåt år senare skaffade jag mig min första "riktiga" elgitarr, en Jackson JS30. Nu drömmer jag om en vit Gibson Flying V men jag skulle behöva spara mina studiebidrag i minst ett halvår för att ha råd med en sån, så det får jag nog vänta med.

Vad fick dig att börja spela gitarr?

Nirvana förmodligen, haha. Jag var lite efter med det där, under hela min uppväxt var jag helt insnöad på hiphop. Började inte lyssna på rock förrän i 15års-åldern och då var det framförallt punk som gällde, mina stora favoriter var Nirvana och Sex Pistols. Efter att ha lärt mig Basic-ackorden ville jag starta ett punkband. Jag och min kompis annonserade efter bandmedlemmar på Internet och ganska snabbt fick vi napp. Vi skaffade replokal och började repa flera gånger i veckan, det lät väl sådär men framförallt var det kul att få spela tillsammans med andra. Bandet höll några månader och vi fick aldrig någon spelning men det var helt klart en rolig och intressant erfarenhet.

Vid det laget hade jag tröttnat på att bara spela simpla punkriff och ackord och jag började lyssna mer och mer på hårdare rock som Metallica, Slayer, Pantera, Testament mm. Framförallt förstnämnda inspirerade mig enormt. Minns första gången jag hörde "Master Of Puppets", jag blev helt såld! Bestämde mig för att lära mig varenda Metallica-låt och gitarrsolo.

Vilken/vilka förebilder har du, eller har du haft?

Jimi Hendrix, Dimebag Darrel, Kirk Hammet, Tony Iommi, Rocky George, Eddie Van Halen, Jerry Cantrell, Randy Rhoades, Alex Skolnick, Dick Dale, Zakk Wylde, Marty Friedman för att nämna några. Men jag ser och hör gitarrister varje dag på Internet som inspirerar mig att spela och bli bättre.

Hur ofta tränar du på gitarren, samt hur länge brukar du träna varje gång?

Det är olika. Jag är inte mycket för att sitta och nöta skalor fram och tillbaka med metronom. Oftast sätter jag mig bara ner och spelar. Ibland kan jag spela från att jag vaknar till att jag går och lägger mig medan vissa perioder lessnar jag helt och rör inte gitarren på en vecka eller mer. Men i genomsnitt spelar jag nog en stund varje dag. Sen är det ju skillnad på att spela och träna. Hade jag lagt ner lika mycket tid på att träna skalor, snabbhet osv., hade jag varit en mycket bättre gitarrist än vad jag är idag.

Vad är din målsättning med spelandet?

Några rockstjärnedrömmar har jag inte längre i alla fall, gitarrspelandet är bara en rolig hobby. Självklart skulle det vara skitkul att bli superteknisk och kunna spela tusen noter per sekund eller nåt men jag saknar disciplinen och motivationen för att bli så bra. Mer realistiska mål som jag har är att bli bättre på improvisation samt att få ett mer varierande spelande. Ofta känns det som om man kör samma licks och skalor gång på gång. Jag vill också utvecklas och bli bättre på att komponera låtar.

Måste man kunna noter för att spela gitarr tycker du?

Om man har aspirationer på att bli studiomusiker eller liknande så bör man väl lära sig noter men annars är det inte nödvändigt. Inte om man spelar rock i alla fall, jag vet inte hur det är när man spelar klassiskt. Det enda jag använt mig av är tabulatur och det funkar jättebra.

Vilka råd skulle du idag ge dom som vill lära sig spela gitarr?

Framförallt ska man tycka det är kul att spela och ha tålamod. Jag känner några som gett upp på direkten när de inser att de inte kommer att kunna spela som Yngwie meddetsamma. Det kan vara segt i början men när man väl kommer igång så brukar det flyta på. Vill man ta gitarrlektioner kan ju det vara bra men jag rekommenderar hellre att lära sig grunderna själv. Ta hjälp av Internet! Det är så jag lärt mig spela, det vimlar av bra gitarrsidor på nätet där man kan lära sig teori, skalor, plektrumtekniker, låt-tabulaturer mm. Ta det långsamt från början när du försöker lära dig något. Spela hellre simpelt men rent än jättesnabbt och slarvigt. Fast utmana dig själv samtidigt, "safear" man bara och spelar lätta grejer hela tiden så utvecklas man inte.

Vad är ditt bästa gitarr-minne?

Det var nog när jag testade min första elgitarr, hade bara spelat akustiskt innan så jag visste inte hur det kändes att spela med el. Skön känsla när man pluggat i gitarren, skruvat upp volymen och tar första ackordet. Men också saker som när man övat i flera veckor/månader på något och tillslut sätter det eller när man kommer på någon riktigt bra låt eller riff.

Vad är ditt sämsta gitarr-minne?

Vissa dagar tycker man att man är urusel på att spela. Har tappat motivationen massor av gånger och funderat på att lägga av helt. Men som tur är har lusten att spela alltid kommit tillbaka. Sen har jag haft, och har fortfarande, en hel del tekniska problem med min elgitarr vilket är väldigt frustrerande.

Skriver du låtar själv?

Ja, jag kommer på nya grejer hela tiden. Tyvärr är jag extremt självkritisk och har för höga krav. Jag kan sitta en hel dag och spela in grejer som jag tycker låter grymt bra, för att nästa dag när jag lyssnar på det, tycka det låter skit och lägger ned det. Måste ha ett hundratal halvfärdiga riff och melodier på datorn som jag spelat in. Har dessutom kass inspelningsutrustning så jag blir aldrig nöjd med ljudet. Men jag börjar bli bättre på det där, har dessutom skaffat mig en V-Amp 2 som förbättrar inspelningsljudet avsevärt. Hade vart kul om man haft en bra sångröst också, då hade jag kunnat skriva hela låtar med texter men nu får jag nöja mig med instrumentala låtar.

Spelar du i ett band?

Nej. Punkbandet var min första och enda banderfarenhet. Men man vet aldrig, jag börjar bli sugen på att spela med folk igen. Inte för att starta nåt seriöst band men bara att ha några och jamma med.

Om du fick välja vilken gitarrist som helst som din privata gitarrinstruktör, vem skulle du välja då?

Om man får välja en icke-levande människa så blir det nog Dimebag Darrel. Den snubben hade en helt otrolig skön och originell spelstil, man hörde på direkten när det var han som spelade. Hans tunga riff och skrikande flageoletter var helt galna och han fick det att se så lätt ut. Honom hade man nog kunnat lära sig en hel del av angående gitarrspelandet.

Vilken är den bästa gitarristen, om du måste välja en enda?

Svårt, finns så många bra men jag får nog säga Jimi Hendrix. Inte särskilt teknisk med dagens mått, men han vinner på känslan och melodierna. Tycker allt för många gitarrister nuförtiden försöker spela så snabbt och tekniskt som möjligt, det låter bara trist och allt annat än originellt. Hur många av dem skriver låtar som kommer spelas och beröra folk om 40 år? Teknikmässigt har jag alltid tyckt "less is more", överflödig "shreddar-onani" har aldrig intresserat mig.

Till sist, vilket är det bästa gitarrsolot genom alla tider enligt dig?

Jättesvårt att bara nämna ett! Här är min top 5-lista då jag inte kan välja bara ett enda solo:
1. Mr Crowley - Randy Rhoades (Ozzy)
2. All Along the Watchtower - Jimi Hendrix
3. Cemetery Gates - Dimebag (Pantera)
4. Beat It - Eddie van Halen (Michael Jackson)
5. Practise what you preach - Alex Skolnick (Testament)

Skulle hellre vilja göra en top-20 lista men det får duga ;-)

Tack för intervjun Maria! Playback önskar dig så klart lycka till i fortsättningen med övandet och vidareutvecklingen med ditt gitarrspelande...

Om du vill kontakta Maria eller lyssna på låtar där hon spelar gitarr, når du henne på:

E-mail: Klicka här...

Internet: http://www.soundclick.com/bands/pagemusic.cfm?bandID=372756

     
  Start    |    Riff & Licks    |    Skalor    |    Ackord    |    Övrigt    |    Forum    |    Om Playback Copyright (c) 2005 Playback.nu. Kontakta oss